2022 İçin Yeni Jeopolitik Tehditler: Altın Tehlikede Mi?

Tr52Tr

New member
Evvelki senelerda olduğu üzere, 2022’de de jeopolitik tansiyonların piyasaları etkilemesi olası. Yatırım uzmanı olan Arkadiusz Sieroń’a nazaran, “güvenli liman” olarak altın muhtemelen ihmal edilmeyecek. Yatırım uzmanının jeopolitik gelişmelerin piyasalar ve altın meblağları üstündeki tesirlerine ait değerlendirmelerini, kendi anlatımıyla Kriptokoin.com okuyucuları için hazırladık.

ABD askeri müdahalesi, altın meblağlarını daha fazla destekleyebilir

Dejavu mu yaşıyoruz? Ben yalnızca birini yaşıyorum. Muhtemelen hatırlayacağınız üzere, Ocak 2020, ABD-İran çatışması ve Kuzey Kore sorunu üzere canlı jeopolitik risklerin olduğu bir periyottu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu tansiyonları 2017’den bu yana görülen en yüksek düzey olarak nitelendirdi. Artık, 2022’de bir daha buradayız – önümüzde büyük jeopolitik tehditler var.

Rusya ile Ukrayna içindeki tansiyonun arttığını herkes biliyor. Eski ülke, Aralık 2021’e kadar hududun yakınında 100.000’den çok asker ve askeri teçhizat topladı ve bu, 2014’te Kırım’ın ilhakından bu yana en yüksek kuvvet seferberliğini temsil ediyor. Buna karşılık, NATO Doğu Avrupa’ya gemiler ve savaş uçakları gönderdi ve kuvvetleri beklemeye aldı.

Rus işgali ve askeri çatışma riski (ABD ve NATO’nun yansısını tetikleyebilir) yatırımcıları endişelendirdi ve bu da muhtemelen altın için bir ölçü inançlı liman talebini teşvik etti.

tıpkı vakitte, sarı metal dayanağı kısa ömürlü olabilir. Aşağıdaki grafiğin gösterdiği üzere, altın, Kırım’ın ilhakının gerçekleştiği Şubat-Mart 2014’te yükseldi. Yükselişi Şubat ayı başlarında (bu biçimdelar öteki faktörler de kelam konusuydu), Kırım krizinden epeyce evvel başladı ve Mart ayının ortalarında süratle bitmiş oldu. Altın uzun vadeli düşüş eğilimine geri döndü.

elbette bu sefer farklı olabilir, bilhassa de Batı Ukrayna’ya yardım etmeye 2014’e bakılırsa daha hazır göründüğü için. Lakin Almanya ve Rusya içindeki yakın ekonomik bağlar birliğin sağlanmasını zorlaştırıyor ve Batı’nın kanının son damlasına kadar Ukrayna için savaşmayacağından şüpheleniyorum (özellikle ülkenin NATO’da bile olmadığı düşünülürse). Birtakım ülkelerin Ukrayna’nın başşehri Kiev’deki büyükelçiliklerini boşaltmaya şimdiden başlamış olması bize bir şeyler söylüyor.

birebir vakitte, sırf çatışma riski niçiniyle altın satın almasam da, ABD askeri müdahalesinin marjinal olarak daha yüksek riski, altın meblağlarını daha fazla destekleyebilir.

Pasifik krizi, altın fiyatlarını süreksiz olarak destekleyebilir

Art planda parıldayan ikinci büyük çatışma, Çin’in Tayvan’ı potansiyel bir işgali riskidir. Geçen yıl Çin ile ada içindeki tansiyon tırmandı ve kimi uzmanlar “Tek Çin” siyasetinin askeri olarak uygulanmasının an sorunu olduğunu söylüyor. Tayvan her vakit Çin için bir baş belasıydı fakat ülke bu hususta bir şey yapamayacak kadar zayıftı. birebir vakitte, Çin’in askeri gücü son senelerda radikal bir biçimde genişledi.

bu biçimde bir çatışma, bilhassa Tayvan’ın ABD ile askeri bir ittifakı olduğu ve Pasifik krizinin tedarik zinciri kesintilerini ağırlaştırabileceği için, altın fiyatlarını süreksiz olarak destekleyebilir.

Bir öteki potansiyel yükseliş faktörü, Çin’in askeri aksiyonlarına ait yakın tarihindeki rastgele bir sicil kaydının olmaması ve ötürüsıyla Rusya’nın askeri operasyonlarının uzun tarihine ve eski Amerika’nın Sovyetler Birliği ile olan çatışmalarına kıyasla daha büyük bir belirsizlik olabilir.

En makus durum senaryoları için birtakım hazırlıklar yapmak makul olur

Üçüncüsü, değerli bir siber taarruz olabilir. Biliyorum, neredeyse klişe geliyor, zira herkes bu riske işaret ediyor. Lakin birfazlaca uzmana bakılırsa pandemiden daha sonra bu en büyük tehditlerden biri. Bu yıl, Ukrayna hükümetinin web sitelerine bir siber taarruzun yanı sıra Kanada dışişleri bakanlığını etkileyen bir siber olay gördük. Geçen ay yaşanan iç karışıklıklara reaksiyon olarak hükümetin ülke çapında interneti kapattığı Kazakistan’ı da unutmayalım.

Son olay, bir siber hücumdan çok dijital otoriterliğin bir örneği, lakin sonuç tıpkı: İnsanların günlük hayatları için büyük tesirleri olan dijital felç. Sahiden de, insanların internete erişimi olmadığında ne olduğunu varsayım edin. Evet, komik köpek yavrularıyla en yeni meme’ler için toplumsal medyayı denetim edemezler, ancak bu en büyük sorun değil (gerçekten!). En uğursuz sonuçlardan biri, insanların dijital banka hesaplarına, yani günümüzde çoklukla elektronik halde olan paralarının birçoklarına erişiminin olmamasıdır.

Bu niçinle, en berbat durum senaryoları için birtakım hazırlıklar yapmak ve her vakit elinizde biraz nakit bulundurmak akla yatkın olur. Tahminen de bir ölçü külçe altın, lakin prestiji para üniteleriyle yiyecek satın almanın daha kolay olacağından şüpheleniyorum! Bu bununla birlikte kripto para ünitelerinin muhtemelen hiç bir vakit altının yerini almayacak olmasının sebebi. Son derece dijital dünyamızda, somut bir şeye tutunmak yeterlidir.

Belirsizliğin yüksek olduğu devirlerde sarı metal düzgün iş görür

olağan olarak jeopolitik tehditler daha epey. İran’ın nükleer ilerlemelerinden, Kuzey Kore’nin askeri gücünün esnetilmesinden, koronavirüsün daha öldürücü, ölümcül ve aşıya dirençli mutasyonundan, ABD’nin orta seçiminden, çevresel risklerden bahsetmedim. Kesin olan bir şey var: Son vakit içinderda jeopolitik tansiyonlar ağırlaştı.

İnançlı liman varlığı olarak sarı metal, belirsizliğin yüksek olduğu devirlerde gelişme eğilimindedir.

Lakin jeopolitik olaylar, bilhassa ABD’yi ve iktisadını direkt tehdit etmiyorsa, değerli maden piyasalarında çoklukla kısa periyodik reaksiyonları tetikliyor. Bunun sebebi, tüm tansiyonların eninde sonunda hafifçelemesi ve tüm çatışmaların akabinde bir tıp uzlaşma olması. Bu gerçekleştiğinde, rahat bir nefes alınır ve altın da dahil olmak üzere inançlı limanların optimist fiyatlarında bir düzeltme yapılır.