365 metre yüksekliğindeki Lausitz rüzgar türbini sonbaharda geliyor

Nicea

New member
Brandenburg doğa koruma derneği Nabu'ya göre, av uçuşu sırasında kırmızı uçurtmaları tehdit edebilecek olsa bile Lusatia'da toplam 365 metre uzunluğa sahip yüksek irtifa rüzgar türbini inşa ediliyor. Schipkau'nun Brandenburg belediyesindeki projenin 2025 yılında somut bir şekil alması planlanıyor.

Dresden'deki Gicon firmasına göre, neredeyse Berlin televizyon kulesi yüksekliğindeki benzersiz yüksek irtifa rüzgar türbininin temelleri 2025 yılının ilk çeyreğinde atılacak. Klettwitz rüzgar santralindeki (Oberspreewald) araştırma tesisi -Lausitz bölgesi) 2025 sonbaharında devreye alınması bekleniyor.

Şirket dünyanın en yüksek rüzgar türbininden söz ediyor. Eski bir açık maden sahasında bulunan sistemin göbek yüksekliği 300 metre olup, rotorlar dahil yaklaşık 365 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Mevcut rüzgar türbinleri bunun yaklaşık yarısı kadardır.

Şirket 2030 yılına kadar 1000 adet yüksek irtifa rüzgar türbini inşa etmeyi planlıyor

Proje, Federal Sıçrayış Yenilik Ajansı'nın (SPRIND) yüzde 100 yan kuruluşu olan Beventum GmbH adına uygulanıyor. Beventum GmbH'ye 2021 yılından bu yana yaklaşık 160 milyon avro tutarında finansman ve kredi sözü verildi. Ayrıca ekstra hanelerin uzun listesinde de yer alıyor. Lausitz rüzgar türbinine en az 25 milyon euro akacak. Beventum GmbH'ye göre, bu kadar yüksek rakımlı bir rüzgar türbininin ilk inşaatı için bu maliyetlerin beklenmesi gerekiyor. Alman Basın Ajansı'na (dpa) göre şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Dünyanın en yüksek rüzgar türbinlerini inşa edeceğiz (…)” dedi. Buna göre, özellikle kuvvetli yüksek irtifa rüzgarlarından faydalanmalı ve mevcut rüzgar santrallerine ikinci seviye olarak entegre edilmelidirler.

Rüzgar gücünü bu yükseklikte ölçmek için 2024 baharında bir direk dikildi. Ancak şirkete göre sonuçlar zaten çok etkileyici. “Bu türden yeni rüzgar türbinlerine büyük ilgi var ve ilk kullanıcılarla görüşmeler tüm hızıyla sürüyor.” Diğer lokasyonlar için koordinasyon çalışmaları sürüyor. 2030 yılına kadar 1000'den fazla yüksek irtifa rüzgar türbini potansiyeli var.

Rüzgar Enerjisi Birliği'ne göre alçak rüzgar türbinleri de uygundur

Federal Rüzgar Enerjisi Birliği'ne göre özellikle uzun rüzgar türbinleri, alçak rüzgar türbinlerinden daha fazla kapasite sunmamaktadır. Birçok rüzgar türbini halihazırda 200 metre yüksekliğindedir. Federal Rüzgar Enerjisi Birliği sözcüsü Frank Grüneisen, 2023'te rbb'ye, konuma bağlı olarak daha küçük bir sistemin bazen daha fazla enerji bile üretebileceğini söyledi.

Bu, örneğin kıyıya yakın kuvvetli rüzgarların daha az yüksek sistemlerde bile büyük miktarlarda yeşil elektrik ürettiği Schleswig-Holstein için geçerlidir. Almanya genelindeki sistemlere bakıldığında genel anlamda sistemlerin daha da yükseldiği söylenemez. Son zamanlarda yeni kurulan sistemlerin sayısında bile azalma oldu.

Yeşiller Partisi lideri Brantner büyüyen SPRIND GmbH'nin denetim kurulunda

SPRIND GmbH, yenilikçi ve yeni fikirlerle mevcut teknolojilerle rekabet etmeyi amaçlamaktadır. 2019'dan bu yana yüzde 100 Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından yürütülüyor. 2023'te trafik ışığı, şirketin SPRIND Özgürlük Yasası ile finansman sağlamasını kolaylaştırdı. Bu, federal bütçe fonlarını bile yönetebileceği ve böylece fonları daha özgürce ve kısa sürede dağıtabileceği anlamına geliyor. Yeni Yeşiller Partisi lideri ve Federal Ekonomik İşler ve İklim Bakanlığı (BMWK) Devlet Sekreteri Franziska Brantner'ın yanı sıra çok sayıda Haberler çalışanı ve Federal Meclis üyesi de Şubat 2022'den bu yana denetim kurulunda yer alıyor. Brantner'ın seçim bölgesi sözcüsü ofisi Berliner Zeitung'a Bayan Brantner'in burada ne kadar kazandığını söyleyemedi.

SPRIND'in yıllık satışları 2020 yılından bu yana 750.000 Euro'dan 2022 yılına kadar 21 milyon Euro'ya çıktı. İkili yönetim ekibi Rafael Laguna de la Vera ve Berit Dannenberg, 2022'de toplam 529.000 Euro kazandı. Dev rüzgar türbinini inşa eden SPRIND yan kuruluşu Beventum Lausitz'deki şirket de finansmanın sağlanmasından bu yana her zamankinden daha yüksek satışlar kaydetti ancak satışları sonlandırdı. mali yıl zararla geçti. Sprind GmbH'ye göre 2022 mali yılının yıllık sonucu -1.902 Euro oldu. 31 Aralık 2022 itibarıyla özsermaye -2.285 euro idi. Bağlı ortaklık, proje süresi boyunca Haberler'den alınan kredilerle finanse edildi.

SPRIND'a göre 91 yaşındaki Horst Bendix, Lausitz'deki yüksek irtifa rüzgar türbini fikrini ortaya attı. Eski Doğu Almanya mühendisi aynı zamanda Berlin televizyon kulesinin inşasına da yardım etti.