Analist Yorumları: Altın Fiyatı Bu Hafta Ne Yapacak?

Tr52Tr

New member
Altın, 1.800 doların üzerini gördüğü 12 Ağustostan beri sert satış görüyor. birebir vakitte analist Ross J Burland’a göre altın fiyatı, günlük grafikte bir M-formasyonu oluşturdu. Bu da fiyatı üst çekmesi beklenen bir geri dönüş modeli demek. Bu ortada piyasa uzmanı İslam Memiş’ten gram altın yatırımcılarına “sakın yapmayın!” uyarısı geldi.

“Dolar yürüdüğünde, onlar koşar!”

Piyasa, Federal Rezerve’in agresif siyasetinden geri adım atmayacağını anlamış görünüyor. Sarı metal, son rallisinden daha sonra sert rüzgarlarla karşılaştı ve 1.730 dolara kadar kaydı. Bu ortada Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere dolar endeksi (DXY) tarihi doruklarına gerçek yol alıyor. Gram altının ons bacağı gerilerken, Dolar/TL bacağı ileri adım atmaya çalışıyor. Lakin, ons daha ağır bastığı için gram altın fiyatı da bugün 1.008 TL’ye geriledi. Bu ortamda piyasa uzmanı İslam Memiş, yatırımcıları uyarıyor ve şunları söylüyor:

Elinde altını olanlar sakın ola ki, buradan satarım, düşükten yerine koyarım demeyin. Gram altın 1.030 TL’nin altına sarktı. Duymadım, görmedim, kaçırdım diyenlerin dikkatine! TL’de bekleyenler dolar dışında altın, gümüş, euro, sterlin alabilir. Fiyata değil, getiriye bakmak gerekiyor. Pariteler, ons’lar paha kaybetti. Bir ölçü daha olması olası. Lakin alır işime bakarım. Dolar yürüdüğünde onlar koşar.

Altın böcekleri için makus haber

Altın fiyatı, baskı altında kalmaya devam ediyor. Odak noktası ABD doları, faizler ve Jackson Hole sempozyumundan neler geleceği. Lider Powell’ın kelamları muhtemelen, Fed’in, faiz artırım döngüsünün çabucak akabinde piyasalarda faiz indirimlerini bakılırsan son kelamlarının yol açtığı finansal şartlardaki kayda bedel gevşemeye karşı geri adım atması için kilit bir yol olacak. Muhtemelen TD Securities analistlerinin deklare ettiğı üzere, Fed’in enflasyon talimatıyla tutarsız. Analistler, “Faiz indirimleri için piyasa beklentileri azaldıkça, pahalı metallerdeki spekülatif iştah daha da kuruyacak,” değerlendirmesini yapıyor.

Etkinliğe hazırlık basamağında, Fed konuşmacılarından oluşan bir korodan haber aldık. San Francisco Federal Rezerv Bankası Lideri Mary Daly, CNN’e verdiği röportajda, enflasyona karşı zafer ilan etmek için fazlaca erken olduğunu söylemiş oldu. Ayrıyeten, bunun 50 baz puan yahut 75 baz puanlık bir artışın uygun olacağını kaydetti. Daly’nin retoriği ortalığı karıştırdı. ABD dolarını gün ortasında %0,12 artışla 106,78 düzeyinden gönderdi. bu biçimdedan beri Tokyo’nun açılış saatinde 108,285 basmak için parabolik bir hal aldı.

Bu ortada ABD tahvil getirileri, Avrupa’daki satışların öncülüğünü alarak yükselmeye devam etti ve eğri dikleşti. Sarı metal yükselen ABD faiz oranlarına karşı çok hassastır. Zira, faizler getirisiz külçeyi elde tutmanın fırsat maliyetini artır. Bu yüzden, yükselen faizler bilhassa altın böcekleri için berbat haber.

Altın fiyatı için kıymetli olacak veriler

Fed fon vadeli süreç traderları, Fed’in Eylül ayında faiz oranlarını 50 baz puan artıracağı ve %55 olasılıkla fiyatlıyor. 75 baz puanlık bir artışa ise %45 baht veriyorlar. ABD Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Kurulu (CFTC) tarafınca Cuma günü yayınlanan bilgilere nazaran, daha yüksek faiz beklentisiyle, spekülatörlerin ABD doları üstündeki net long konumları artmaya devam ediyor. Öte yandan, eurodaki net shortlar da artıyor. CFTC bilgilerine göre net long dolar durumu, 16 Ağustos’ta sona eren haftada 13,37 milyar dolara yükseldi. Net long dolar konumları dört haftadır birinci sefer arttı.

Bu ortada, Jackson Hole öncesindeki bilgilerde Core PCE kıymetli olacak. TD Securities analistleri, meblağların Temmuz ayında büyük olasılıkla keskin bir biçimde yavaşladığını öngörüyor. Analistler, “Barınak yükleri bu farklılığın gerisindeki temel niye olmaya devam ediyor. YY suratı Haziran’daki %4,8’den %4,6’ya düşerek dizinin tepeye ulaştığını gösteriyor. Başka bir biçimde, şahsi harcamalar, Haziran ayında daha da kuvvetli bir %1,0’lik yarar kaydettikten daha sonra muhtemelen aylık %0,6’lık sabit bir sürate yavaşladı,” açıklamasını yapıyor.

Altın fiyatı teknik analizi

Piyasa analisti Ross J Burland, altının teknik fotoğrafında şu ayrıntılara dikkat çekiyor. M-formasyonu, fiyatı en azından 1.754 dolardan yapıya çekmesi ve haftanın açılış günlerinde oraya bir dokunuş yapması beklenen bir geri dönüş paterni. Takviye yapıları, boğa trendinin hacim profiline dayanırken, 1.760 dolarlık direnç, evvelki en düşük düzeylerin ve yapının birleştiği ve %38.2 Fibonacci alanına sahip. birebir vakitte, yakın vadeli bir düzeltme olmaksızın aşağı istikametli bir devam, 1.720 doları hedefleyecektir.