ATP Finallerinde onlarca yıllık dram

Brown

Global Mod
Global Mod
Stan Smith, Aralık 1970’te ilk ATP Yıl Sonu Finallerini kazandığında, turnuva Tokyo Metropolitan Gymnasium’da düzenlendi.

Arena ısıtılmamıştı ve Japon taraftarların kendilerini battaniyelere, kürk mantolara ve eşarplara sarmalarına neden oldu, ancak oyuncuların maçlardan önce kramp girmesini önlemek için soyunma odasına küçük bir gazlı ısıtıcı yerleştirildi.

Smith, etkinliği kazandığı için 15.000 $ aldı ancak kutlamak için çok az zamanı vardı. Askerlik hizmetini bildirmek için Kaliforniya’ya uçmak zorunda kaldı.

Turnuvaya Pepsi-Cola Masters adı verildiğinde, Smith’in ilk galibiyetinden bu yana çok şey değişti. Etkinliğin adı, sponsorları ve mekanları değişti; etkinlik, 2021’de İtalya’nın Torino kentindeki Pala Alpitour’da sona ermeden önce yıllar içinde 15 şehre indi.

Bu yılki sekiz oyuncu, yıl sonu şampiyonluğunu hiç kazanmamış olan dünyanın 2 numarası Rafael Nadal; Beş kez kazanan Novak Djokovic; 2019 şampiyonu Stefanos Tsitsipas; 2020 kazananı Daniil Medvedev; Casper Ruud; Felix Auger-Aliassime; Andrei Rublev; ve TaylorFritz. Dünya 1 Numaralı Carlos Alcaraz karın yırtığı ile emekli oldu. Rolex Paris Masters’ı kazanmak için Djokovic’i mağlup eden Holger Rune, ilk yedek oyuncu.

Turnuvanın galibi, oynadığı beş maçın hepsinde yenilmediği takdirde, teniste şimdiye kadar verilen en büyük tek ödül olan 4.740.300 $’ı evine götürecek.

Son 52 yıldaki değişimlere rağmen değişmeyen bir şey var. 11 aylık seyahat ve rekabetin ardından genellikle bitkin düşen oyuncular, yine de harika oyun sonları sunuyor.

İşte en iyi son oyunlardan beşi.

1982, New York: Ivan Lendl, Vitas Gerulaitis’i yendi.

Dünya no olmadan önce. Avustralya Açık o yılın Kasım sonundan Ocak başına kadar yapıldığı için sezon finali 1982 Ocak ayının ortasında oynandı.

Lendl, üçüncü sette eşitlik bozmada bir maç puanıyla karşılaştı ve üç büyük forehand ve ardından bir ek yük vurdu. Ancak belirleyici nokta, üçüncü setin üçüncü maçında Lendl 2-0 gerideyken geldi. Gerulaitis, oyun boyunca başarılı bir şekilde yaptığı gibi fileye yaklaştı. Bu sefer Lendl, Gerulaitis’in alnına forehand bir yumruk indirdi. Kalabalığın nefesi kesildi ve sarsılmış görünen Gerulaitis tökezledi. Lendl servisi tuttu ve Gerulaitis asla tam olarak iyileşmedi, daha sonra atışın ona “biraz baş ağrısı” verdiğini söyledi.

Lendl geçen ay Florida’daki evinden telefonda “Ağı dolduruyordu, bu yüzden doğrudan ona gittim ve o kaçamadı,” dedi. “Yakın bir maçtı, büyük bir maçtı, finaldi. Ama maçtan sonra soyunma odasında ikimiz de buna güldük.”

1988, New York: Boris Becker, Lendl’i yendi

Becker ve Lendl, büyük ölçüde eşit bir maçta dört saat 42 dakika oynadılar. Sonunda Becker 28 maç ve 164 puan kazanırken, Lendl 27 maç ve 162 sayı elde etti.

En şaşırtıcı olanı, Lendl’in oynamasıydı. O zamanlar 28 yaşında olan oyuncu, ABD Açık finalinde Mats Wilander’a yenilmesinin ardından üç ay önce omuz ameliyatı geçirmişti ve Ocak ayında Avustralya Açık’a dönüş için antrenman yapıyordu. Ancak arka arkaya dokuz Masters finali yaptıktan sonra (1981, 1982 ve 1985-87’de kazanan), Lendl bu fırsatı değerlendirdi ve geri adım atmadı.

Final setinin eşitlik bozmalarında Becker 6-5 önde olduktan sonra, ikili 37 atışlık bir ralliyi durdurdu ve Becker’a ters vuruş yaptı, filenin tepesine çarptı ve kazanana doğru dripling yaptı.

Lendl, “Her şey komikti” dedi. “İlk round robin maçımı karşı kaybetmiştim. [Jakob] Hlasek ve sonra vurdum [Andre] Agassi. Dürüst olmak gerekirse, sağlıklı olmak ve tekrar oynayabilmek beni çok mutlu etti.”

Galibiyet, Becker için Masters’taki üç galibiyetten ilkiydi, ancak açık ara en zorlu olanıydı.

Becker 2016’da atptour.com’a “Sonunda sadece oynadım ve koştum, oynadım ve koştum” dedi. “Skoru bile bilmiyordum”

“Fiziksel olarak hayatımın en zor maçlarından biriydi.”

1996, Hannover, Almanya: Pete Sampras, Becker’ı yener.

15.000 Alman taraftarın ona tezahürat yapması ve rakibinin maçın başlarında arka arkaya dört ası vurmasıyla, Sampras “burada biraz yalnız” hissetti.

Ancak ilk seti Becker’a teslim ettikten sonra, Sampras sonraki ikisini kaptı ve kalabalığı sakinleştirdi.

Sampras dördüncü sette 5-4 iki sayı farkla öndeydi, ancak Becker bir servis galibi, sağlam bir vole ve ace ile kaçmayı başardı. Sampras daha sonra eşitlik bozmalarda iki maç puanı kurtardı ancak dönüşümü başaramadı. Sampras uzun bir voleybolu vurduğunda Becker sonunda beşinci set noktasıyla seti kazandı. Beşinci set de neredeyse dördüncü set kadar dramatikti, ancak Sampras beşinci maç sayısında, Becker yetersiz bir backhand ile uzun bir ralliyi netleştirdiğinde sonunda kazandı.

Şu anda 51 yaşında olan Sampras, geçen yılın sonlarında atptour.com’a verdiği demeçte, “İki ağır siklet aynı anda harika oynuyor ve orayı vurdu,” dedi. “İçinde bulunduğum en iyi maçlardan biri, asla unutmayacağım bir maç.”

2005, Şanghay: David Nalbandian, Roger Federer’i yendi

Roger Federer kazanmalı, David Nalbandian hiç oynamamalı. Federer tüm yıl boyunca sadece üç maç kaybetmişti (sezonu 81-4’lük bir rekorla bitirmişti), Wimbledon ve ABD Açık’ı kazanmış ve 35 maçlık galibiyet serisiyle finale yükselmişti.

Nalbandian, o zamanlar 2 numara olan Rafael Nadal da dahil olmak üzere bir dizi başka oyuncu sakatlanarak çekilirken yedek olarak devreye girdi.

Nalbandian bu ay bir röportajda “Beni son dakikada aradılar” dedi. “Jet gecikmeliydim ve çok zordu. Ama ilk maçımı kaybettikten sonra daha fazla ritim yakaladım.”

Ancak açılışta iki set kaybettikten sonra Nalbandian, Federer’i dilim ters vuruşlarla durdurarak ve dünyanın 1 numaralı Federer’i bitkin düşüren şutlarla finalde şansını denedi. Federer, üçüncü ve dördüncü setlerde toplam sadece üç maç kazandıktan sonra, karar verme aşamasında 4-0’lık bir açıktan kükredi. Maç için 6-5, 30-0 görev yaptı ancak dönüşmeyi başaramadı ve seti çok önemli bir eşitlik bozmaya gönderdi. Federer maç noktasında forehand vurduğunda, Nalbandian sevinçten olduğu kadar şaşkınlıktan da sırt üstü düştü.

“Sevmek için iki setim varken, kendi kendime sevecek iki setim olabilir dedim çünkü çok sıkıydı” dedi. “Hala savaştım ve kazanabileceğime inandım. İnanılmaz bir oyundu. Bununla ilgili çok güzel anılarım var.”

2019, Londra: Stefanos Tsitsipas, Dominic Thiem’i yendi

2008’de ATP Finalleri Best of Five’tan Best of Three’ye geçti. Bunların en iyisi, Tsitsipas ile Thiem arasında oynanan 2019 finaliydi. Sonunda Tsitsipas, Yunanistan’dan şampiyonluğu kazanan ilk oyuncu oldu ve 21 yaşında, Lleyton Hewitt’in 2001’de kazandığından bu yana turnuvayı kazanan en genç oyuncu oldu.

Thiem 65 dakikalık bir ilk seti kazandıktan sonra, Tsitsipas ikinci sette gürledi ve üçüncü sette 3-1 öne geçti, ancak Thiem geri geldi ve Tsitsipas eşitliği bozmaya zorlamadan önce Thiem geri geldi ve 6-5 önde gitti. Thiem 1-4’ten 4-4’e geri döndükten sonra, Thiem bir forehand dönüşü geniş vurduğunda Tsitsipas maçı kazandı.

Tsitsipas kalabalığa “Bu kupayı tutmak harika bir duygu, sadece harika,” dedi. “Hayatımda hiç bu kadar destek görmemiştim.”