Berlin'deki Degewo & Co.'da tuhaf maaş artışları: “665.000 Euro küstahlıktır”

Nicea

New member
Devlete ait konut birlikleri (LWU) bu yıl da kiraları artırıyor. Aynı zamanda Degewo, Gesobau ve Gewobag'ın yönetim kurulu üyelerinin maaşları da artmaya devam ediyor. Hatta Degewo'nun ikili liderliği bir yıl içinde 65.000 avro daha aldı ve 2023'te tüm maaşlar ve ikramiyeler dahil yaklaşık 665.000 avro elde etti. Bu, Berliner Zeitung'un daha yakından incelediği 2022 ve 2023 yıllık mali tablolarında ortaya çıkıyor.

Berlin Temsilciler Meclisi'ndeki muhalefet, LWU kiracılarına yönelik adalet eksikliğini eleştiriyor. Berlin Senatosu ise kendi şirketlerini özel sektörle karşılaştırıyor ve yeni dairelerin genişletilmesindeki başarının altını çiziyor. Peki ekonomik kriz ve konut krizinin ortasında bu tür maaş artışları kabul edilebilir mi? Devlete ait bir şirkette bir yönetim kurulu üyesi ne kadar kazanabilir ve kıskançlık tartışması ne kadar ileri gidebilir?

Maaşlardaki artışlar “küstahlık” ve “yerleştirmesi zor”

Kira, konut ve toplu konut sözcüsü Niklas Schenker, önemli kira artışları, kaçırılan yeni bina hedefleri ve siyah-kırmızı Senato'nun feci kemer sıkma politikası göz önüne alındığında, yönetim kurulu üyelerinin maaşlarındaki artışların “küstahlık” olduğunu söyledi. Berlin Temsilciler Meclisi'ndeki Sol parlamento grubu adına Berliner Gazetesi'ne. Yeşiller Partisi Milletvekili Katrin Schmidberger daha temkinli bir tavırla, “Birçok kiracı bazen ciddi kira artışlarıyla* başa çıkmak zorunda kalırken, bu kadar yüksek maaş artışlarını müzakere etmek zor” diyor.

Temsilciler Meclisi'nde büyük bir kargaşa yaşanıyor. Degewo AG'nin 2023 yılı yıllık mali tablolarında rakamlar siyah beyaz olarak yer alıyor. Eş genel müdür Sandra Wehrmann'ın maaşı 351.671 avro olurken, yönetim kurulu ortağı Christoph Beck ise 314.297 avro aldı. Bu aynı zamanda Wehrmann için şirket sağlık ve emeklilik sigortası ve kaza sigortası katkılarının (yaklaşık 17.000 Euro) yanı sıra ek bireysel emeklilik sigortası katkılarını da (33.750 Euro) içeriyordu. Ayrıca her yıl olduğu gibi her ikisine de performansa bağlı olarak 70.000 Euro tutarında ödeme (telif hakkı) verildi. Ayrıca 600 avroluk sabit oranlı enerji ücretinden de bahsetmek gerekir.

Gewobag (649.530 euro) ve Gesobau (625.500 euro) yönetim kurulu üyelerinin maaşları da benzer şekilde yüksekti. Çarpıcı: Tüm maaşlar her yıl sürekli olarak 20.000 ila 30.000 Euro arasında artıyor. Berlin Kiracılar Derneği'nin genel müdürü Ulrike Hamann-Onnertz sorulduğunda, “LWU kiracılarının çoğu maaşlarında bu tür artışlar istiyor” diye şikayet ediyor. Çünkü kiracılarının çoğu düşük gelirli veya toplumsal yardım alan kişilerdir.

Devlete ait konut birlikleri (LWU) kiraları artırıyor

LWU gelecek yılın başında çok sayıda kirayı artıracak. 90.000'den fazla daire etkilendi. Şirketin kendi bilgilerine göre kiralar ortalama olarak daire başına 32 ila 45 avro artacak. 2023 yılında Senato ve aralarında Stadt und Land Wohnimmobilien-Gesellschaft mbH ve Berlinovo kiralık dairelerin de bulunduğu şirketler yeni bir işbirliği anlaşması üzerinde anlaşmaya vardı. Bu da aslında hedeflenen yüzde ikilik kira artışlarının şirketlerin baskısıyla artırıldığını ve temel stokun tamamını kapsayacak şekilde keyfi olarak artırılabileceğini gösteriyor.

Sonuç olarak kiralar bir evde diğerine göre daha fazla artıyor. Schenker, “Sadece bu yıl, devlete ait konut şirketleri 170.000'den fazla dairede kiraları yüzde 11 artırdı” diye özetliyor. Gelecek yıl 120.500 kira artışı daha yaşanacak. Sonuç olarak, birçok kiracı yılda birkaç yüz ile bin avro arasında daha fazla kira ödemek zorunda kalacak. “Hiçbir adalet sorunu olamaz.”

LWU, düşük gelirlilerin ve toplum yardımı alanların üzerindeki yükü hafifletmek için bir tür tavan olan satın alınabilirlik vaadini benimsemişti. Kiracılar derneğinden Hamann-Onnertz, “Sözde uygun fiyat vaadi alay konusu” diyor. Çünkü başvuru yapmanın önündeki engeller çok yüksek. “Kiracıların maliyetleri tükeniyor.”

Devlet bakanları LWU denetim kurullarında ek para kazanıyor: 120.000 Euro'nun üzerinde potansiyel tasarruf

Şirketin Berliner Zeitung'a verdiği cevaba göre Degewo, yönetim kurulunun ücreti hakkında yorum yapmıyor. Açıklamada, “Denetim kurulu üyelerinin ne kadar maaş ödemesi gerektiğini öğrenmek için lütfen ilgili makamlarla iletişime geçin” denildi. Diğer LWU'dan da benzer yanıtlar geldi. Denetleme kurulu üyeleri (tüm üyeler bir araya toplandığında) tüm şirketlerde 50.000 ila 53.000 avro (2021'den 2023'e) arasında maaş aldı. Bunlar arasında genellikle devlet bakanları ve Senato yönetimlerindeki bürokratlar yer alır.

Görevdeki İnşaat Senatörü Christian Gaebler, 27 Nisan 2023'te yemin ettikten sonra bir ay boyunca Degewo denetim kurulunda yer aldı (solda: 31 Mayıs 2023), ancak bu süre zarfında bir toplantı yapmadı. Denetleme kurulu maaşı bu yıl 2.875 avro, geçen yıl ise 5.992 avro idi. Gaebler'in sözcüsü Martin Pallgen, talep üzerine, “Denetleme kurulu ücreti Senato Kentsel Gelişim, İnşaat ve Konut Dairesi tarafından ödenen maaşın bir parçası değil” dedi. Yani, daimi devlet bakanları maaşlarını zaten Senato yönetiminden alıyor olsalar ve aslında LWU'da bir eyalet görevini yerine getirseler bile, maaşlar yüksek mi?

Kendi bilgilerine göre devlet, 160 civarında yatırım şirketinin çok sayıda denetim organına temsilci sağlamak zorunda. Dışişleri Bakanı Alexander Slotty, Howoge ve Degewo AG'nin denetim kurulu üyesidir. Devlet Bakanı Tanja Mildenberger (SenFin) de Degewo AG'de görev yapıyor. Senato Bina Direktörü Petra Kahlfeldt, WBM'nin (Berlin-Mitte Konut Birliği) denetim kurulunda Berlin eyaletini, Gesobau ve Gewobag'da ise Devlet Bakanı Stephan Machulik'i temsil ediyor. Ancak “herkesin bu ücreti bireysel olarak vergilendirmesi gerekiyor. Bu miktar da yıllık 6.414 avroyla sınırlandırılıyor” diyor Pallgen. Bununla birlikte, 2023'te tüm LWU'larda 120.000 Euro'yu aşan harcamalar yapıldı – Senato için tasarruf potansiyeli var mı?

LWU yönetim kurulu üyeleri toplam 3,5 milyon Euro'nun üzerinde para topladı

Ancak yönetim kurulu maaşlarının herhangi bir sınırı yok gibi görünüyor. Devlete ait altı konut birliğinin yönetimine toplamda 3,5 milyon avronun üzerinde ödeme yapıldı. Green Milletvekili Schmidberger, “Senato yönetimi, fiyatlardaki genel artışların yükünü taşıyan hane halklarından ödeme talep etmeye devam etmek yerine, devlete ait şirketlerin başka yerlerde nerede tasarruf edebileceğini incelemeli” diyor. Yalnızca ülkenin daha küçük olan LWU, Howoge, WBM ve Stadt und Land, Corona sonrası yıllarda yönetim kurulu üyelerinin maaşlarını düşürmeye karar verdi.

Berlin-Wannsee'deki Gewobag'dan devlete ait kiralık daire örnekleriMarkus Waechter/Berliner Zeitung

Howoge yönetim kurulu üyesi Ulrich Schiller hâlâ 347.133 euroyla en çok kazanan Wehrmann'ın (Degewo) hemen arkasında yer alıyor. Howoge sorulduğunda maaşlar hakkında da yorum yapmak istemedi. “Bu maaş aynı zamanda Senato'nun performans kontrolüyle de bağlantılı mı?” Kiracılar derneği patronu Hamann-Onnertz bilmeden soruyor.

İBB sözcüsü Holtkamp: Bu yıl 5 bin konut hedefine muhtemelen ulaşıldı

Berlin'in devlete ait konut inşaatçıları, yeni binalarının yüzde 50'sini sosyal konut olarak inşa etmek zorunda. LWU geleneksel olarak devlet inşaatı sübvansiyonlarının ana alıcısıdır. Altı şirket geçen yıl Berlin'de mülteci konaklama yerleri ve öğrenci yurtları da dahil olmak üzere toplam 4.348 daire inşa etti. Almanya'da inşaatın genel olarak durgun olduğu bir dönemde “Senato tarafından yapılan” sosyal konutlar: “Bu yıl hedeflenen 5.000 sosyal konut birimine ulaşacağımızdan eminiz. Kamuya ait yatırım bankası (IBB) sözcüsü Jens Holtkamp, ”Bunu yıl sonunda paylaşacağız” diyor.

Berlin'in devlete ait konut inşaatçıları konut piyasasında giderek daha büyük bir paya sahip oluyor.

Berlin'in devlete ait konut inşaatçıları konut piyasasında giderek daha büyük bir paya sahip oluyor.Grafik: Berliner Zeitung, kaynak: Destatis, Berlin-Brandenburg İstatistik Ofisi, resmi Münih şehir portalı

Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün (WSI) yaptığı bir araştırmaya göre, beş Berlinliden biri düşük gelirli. Hamann-Onnertz, “Şehirde ortalamanın altında ve orta gelirlilerin karşılayabileceği tek yeni apartmanlar burada inşa ediliyor” diyor. “Maalesef LWU şehirden herhangi bir özsermaye hibesi almıyor ancak bunun bedelini kiralardan ödemek zorunda.” Berlin'de sosyal konutların genişletilmesi kiracıların pahasına mı finanse ediliyor?

LWU bilançosu: Berlin konut inşa ederken inşaat maliyetlerinde çok az tasarruf sağlıyor

Berlin merkezli Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'ne (DIW) dayanan Federal İstatistik Ofisi ve Berlin-Brandenburg İstatistik Ofisi'nin rakamlarına göre, LWU inşaat maliyetleri açısından çok az tasarruf sağladı. DIW makroekonomi uzmanı Konstantin Kholodilin, 2016'dan sonraki rakamlara bakarak, “Almanya ve Berlin genelinde, kamuya açık olarak tamamlanan dairelerin maliyeti, özel olarak inşa edilen dairelerden sadece yüzde 20 daha ucuzdu” yorumunu yapıyor – ve bu, devletin sağladığı fonlara rağmen.

Aslında, Almanya genelinde kamu inşaat maliyetleri metrekare başına önemli ölçüde daha yüksekti (binanın tahmini maliyetleri). Kholodilin, Berlin'de özel olanlarla arasındaki farkın çok daha küçük olduğunu söylüyor. “Örneğin 2023'te metrekare başına inşaat maliyeti kamu binalarında 2.300 avro, özel inşaatlarda ise 2.100 avroydu.” Devlet tarafından tamamlanan bir daire 60 metrekare civarında, özel bir daire ise 80 metrekare civarında.

Muhalefet tasarruf potansiyelini eleştiriyor ve kira sınırlaması çağrısında bulunuyor

Kira ve inşaat maliyetlerinin yanı sıra, yönetim kurulu üyelerinin ve denetim kurullarının maaşları ve ödenekleri de kontrolsüz bir şekilde gözle görülür şekilde artmaya devam ediyor. Sol görüşlü politikacı Schenker, “Maaşlar aslında kar marjlarına değil, şirketlerin sosyal gerekliliklere uyumuna göre belirlenmeli” diyor. Devlete ait konut şirketlerinin sosyal hizmet sağlama yetkisi burada “tamamen gözden kaçırılıyor”. Yeşiller'den Schmidberger ayrıca “şu anda olduğu gibi konut şirketi tarafından değil, ilgili kiracı hane tarafından şeffaf bir şekilde ölçülen” daha net ve daha güçlü kira kısıtlamalarını savunmak istiyor.

Kesin olan bir şey var: Kamuya ait konut inşaatı şirketlerinin yönetici ve denetim kurullarının maaşlarında tasarruf potansiyeli var; federal ve eyalet hükümetlerinin bütçe planlamalarında kendilerini tam anlamıyla ihtişamla korumadıkları zamanlarda.

* Muhatabın yazılışı kabul edildi.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler

BLZ bilet mağazasından öneriler: