Bu korkunç savaşa lanet olsun!

Nicea

New member
“Tebrikler. Artık bir Alman vatandaşısınız.” Berlin Eyalet Vatandaşlık Bürosu'ndaki yetkili, bu gri perşembe günü öğleden sonra bana vatandaşlığa kabul belgemi sunduğunda, gözlerimden bir an için yaşlar aktı. Alman olduklarında rahatlıyorlar.”

Yüksek lisansımı tamamladıktan ve neredeyse beş yıl Berlin'de yaşadıktan sonra ben de Alman oldum ve Rus olarak kaldım. Bu yılın haziran ayında yürürlüğe giren, artık çökmüş olan trafik ışığı hükümetinin yeni vatandaşlığa kabul yasası benim için çifte vatandaşlığı mümkün kıldı. Bunun için çok minnettarım. Ben de bir rahatlama hissediyor muyum?

Almanya'ya ilk kez 2013'te geldim; o zamanlar hâlâ pek çok şey mümkündü.

Kısa süreli sevinç anının yerini, haber açısından iki cephe arasında yaşayan her Alman-Rus'un hissettiği o malum huzursuzluk alıyor. Alman birliklerinin Ukrayna'ya gönderilmesine gerek var mı? Putin “sadece” blöf mü yapıyor ve nükleer savaştan korkmamalı mıyız? Veya: Almanya'nın yeniden “Nazilerden arındırılması” mı gerekiyor? Bu ülkedeki aşırı savaşçı söylem ve Rusya'daki radikal Batı karşıtı propaganda, kalbi her iki halk için de atan herkesin başına büyük dert açıyor. On bir yıl önce hâlâ pek çok şey mümkündü: Lizbon'dan Vladivostok'a kadar ortak bir Avrupa evi olmasa da en azından barışçıl, saygılı bir birlikte yaşam.

2013 yılında ilk kez babamla birlikte turist olarak Almanya'ya geldim ve burada yaşamak istediğimi fark ettim. Ben Güney Rusya'da kırsal, muhafazakar bir çevrede büyüdüm, vatanımı sevdim ama gittikçe liberalleştim ve bu da hâlâ kısmen Sovyetler Birliği'nden etkilenen bir dünya görüşüne her zaman uymadı. Okulumda yabancı dil olarak yalnızca Almanca öğretildiği için, zorlu Alman-Rus tarihine rağmen, belki de bu nedenle, Alman diline ve Alman kültürüne karşı bir sevgi geliştirdim. Bugünkü Almanların pek çok ataları biz Ruslardan nefret ediyordu ve ben de Almanları sevmeyi öğrendim. Evet sevmek!

Ukrayna Savaşı: Ruslar ve Almanlar da bundan acı çekiyor

2014 yılında Almanca kursu almak için Federal Almanya Cumhuriyeti'ne, 2016 yılında ise yüksek lisans eğitimi almak için geldim. İlk Corona karantinasından kısa bir süre önce Şubat 2020'de Berlin'e geri döndüm – bu sefer kalmak için. Sosyal geçmişim nedeniyle – hatta gençliğimin saflığı nedeniyle – gazetecilik çalışmalarımın ekonomide ve aynı zamanda kültürde Alman-Rus anlayışına katkıda bulunabileceğine uzun zamandır inanıyordum. Ancak daha sonra Rusya – benim ülkem – Ukrayna'ya askeri bir işgal başlattı. Her iki taraftaki ortakların birbirlerine karşı çalışmak yerine birlikte çalışmaya yönelik samimi çabaları bir gecede boşa çıktı. Bugün iki halkın birbirini yeniden tehdit olarak görmesi bir trajedidir. Bu korkunç savaşa lanet olsun! Ukraynalılar bundan acı çekiyor, ama biz Ruslar ve biz Almanlar da öyle.

Bu zor zamanlarda, hem Alman hem de Rus, “bizden biri” ama yine de yabancı olmak, pek az rahatlama sağlıyor; özellikle de bazı güçler, pes etmenizi, hatta inkar etmenizi sağlamak için inatla sizi göz ardı etmeye, damgalamaya, damgalamaya vb. çalıştığında. Rus kimliğiniz. Hayır, daha iyi zamanların geleceği umuduyla devlet aygıtını ülkeden ayırmaya, eleştirel ama ileri görüşlü kalmaya ve stratejik düşünmeye devam edeceğim. Buna inanacak kadar gencim. Bu saflık mı? Zaman gösterecek. Benim için başka alternatif yok.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler