Çek Cumhuriyeti Rus gazından uzaklaşıyor

Nicea

New member
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana AB, yaptırımlar ve diğer ülkelerle yapılan yeni sözleşmeler yoluyla Rusya enerjisine olan bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor. Ancak son aylarda yaptırımların her zaman istenen etkiyi yaratmadığı sıklıkla ortaya çıktı. Örneğin, Bruegel düşünce kuruluşunun verilerinin gösterdiği gibi, 2024'ün üçüncü çeyreğinde (Nisan ile Haziran ayları arasında) AB bir kez daha Rusya'dan ABD'den daha fazla gaz ithal etti.

Halen Rusya'dan, özellikle Ukrayna Transiti ve TürkAkım boru hattı aracılığıyla büyük miktarda gaz Avrupa'ya ulaşıyor. Ve bu, AB'nin 2027 yılına kadar Rus gazını kullanmayı tamamen bırakmak istemesine rağmen. Çünkü aralarında Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nin de bulunduğu bazı AB ülkeleri, Rusya'nın gaz dağıtım hacimlerine alternatif bulmakta zorluk yaşıyor. Macaristan geçtiğimiz günlerde Brüksel'i, Rusya'dan gelen gazdan uzaklaşma konusunda çok az destek sağladığı için eleştirmişti. Ancak Çek Cumhuriyeti artık Rusya'dan gelen doğalgaza alternatif bulmuş durumda. Çek Cumhuriyeti'nin en büyük enerji şirketi CEZ'in Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Cezayir ile yeni gaz teslimatı için bir sözleşme imzalandı. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar işe yaradı mı?

Çek enerji şirketi: “Güvenilir ortaklara ihtiyacımız var”

Cezayir ile yapılan anlaşma Çek Cumhuriyeti'ne büyük bir rahatlama getirdi. CEZ Grubu açıklamasında Çek Sanayi ve Ticaret Bakanı Lukáš Vlček, “Müzakerelerin ardından 100.000'e kadar Çek hanesinin tüketim ihtiyacını karşılayabilecek malzemeleri güvence altına almayı başardığımızdan çok memnunum” dedi. Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de Cezayir ile yapılan yeni sözleşmeden memnun kaldı. “Avrupa enerji krizini kapsamlı bir şekilde ele alıyoruz. Büyükelçiliğimizin CEZ'e bu anlamda destek verebilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi.

CEZ patronu Daniel Beneš yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika ülkesiyle yapılan anlaşmanın Çek enerji güvenliğini iyileştirmeye yönelik bir sonraki adım olduğunu vurguladı. Ancak son zamanlarda, Çek Cumhuriyeti ve diğer AB ülkeleri Rusya'dan LNG teslimatları üzerinde daha sıkı kontroller talep ettiğinde, Almanya'nın komşu ülkesinin de Rusya ile tedarik ilişkilerini azaltmak ve alternatifler bulmak istediğini fark ettiği ortaya çıktı. Vlček, “Çek Cumhuriyeti'nin enerji güvenliği için güvenilir ortaklarla çalışmak ve gaz tedarikini mümkün olduğunca çeşitlendirmek hayati önem taşıyor” dedi.

Çek Cumhuriyeti'nin Cezayir'le yeni ilişkileri, Rusya'ya bağımlılığından bir adım daha uzakta. Ancak Macaristan Enerji Güvenliği Komiseri Csaba Marosvari yakın zamanda alternatif arayışının ne kadar karmaşık olduğunu vurguladı. AB yeterince yardımcı olmaz: “Ukrayna'daki savaş sonucunda Rus yakıtlarından daha hızlı uzaklaşmamız yönünde giderek artan bir baskı altına girdik, ancak bunu yapacak imkanlara sahip değiliz.” Bu yılın üçüncü çeyreğinde Rusya'dan AB'ye 13,3 milyar metreküp gaz, ABD'den neredeyse dört milyar daha fazla. Rusya boru hattı gazı henüz yaptırımlardan etkilenmedi.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler