Kıyasın şartları nelerdir ?

Brown

Global Mod
Global Mod
Kıyasın Şartları Nedir? Bir Dini Kavramı Mizahi Bir Bakışla Anlamak

Bir arkadaşım geçenlerde bana, “Ya, geçen gün kıyas hakkında bir şeyler duydum, neymiş o?” diye sordu. Başımı iki yana sallayarak, "Kıyas, öyle bir şey ki..." dedim. Hemen ardından biraz karışık bir bakış atarak ekledim: "Hani, 'Bunu bununla kıyas edebilirsin, ama önce şu şartları öğren' diyebileceğimiz bir şey!" Ama tabii, biraz daha detaylı anlatmam gerekiyordu. Çünkü kıyas, sadece bir şeye benzerlik bulma işi değil; içinde derin dini ve ahlaki ölçütler barındıran, bazen kafa karıştırıcı olabilen bir kavram.

Hadi gelin, dini anlamda kıyas yapmanın şartlarını keşfederken biraz eğlenelim, hatta belki farkına varmadan hayatımıza da ne kadar benzer yönler taşıdığını keşfederiz! Hem de bu kıyas mevzusunu, kadınların empatik bakış açılarıyla ve erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımlarıyla birleştirerek inceleyelim.

Kıyas Nedir? Bir Yola Çıkalım

Öncelikle kıyasın ne olduğuna bir bakalım. Kıyas, temelde bir şeyin başka bir şeye benzerliğini belirleyerek, o iki şeyin özelliklerini karşılaştırmak demektir. İslam'da ise kıyas, dini bir meselede, mevcut bir örneği başka bir yeni meseleye uygulamaktır. Yani, geçmişteki bir hadis, ayet veya görüşün ışığında, yeni bir durumda benzer bir karar almak için kıyas yapılır.

Ama burada işin içine giren bir detay var: Kıyas yaparken o kadar çok dikkat edilmesi gereken şart var ki, insan bir noktada sadece "Bunu bununla kıyas edeyim, bakalım nasıl olacak?" diyerek işin içinden çıkamıyor. Dini bir meselede kıyas yaparken doğru şartlara uymak, işin matematiği gibidir. Kıyası yaparken bazı temel kurallara, adeta bir formüle uymanız gerekir.

Kıyasın Şartları: Temel Kurallarımızı Oluşturalım
1. Benzerlik Olmalı!

Kıyas yapmanın ilk şartı, karşılaştırdığınız şeylerin gerçekten benzer olmasıdır. Yani, bir durumu başka bir duruma benzetmek için, her iki durumun temel özelliklerinde belirgin bir benzerlik olmalıdır. Mesela, diyelim ki bir konuda iki farklı hadis var. Eğer biri başka bir konuda açıklık getiriyorsa ve diğerinin durumuna benzerse, kıyas yapılabilir. Ancak sırf "benzer" gibi görünen şeyler üzerinden kıyas yapamazsınız.
2. Ana Meselenin Aynılığı

İkinci şart, kıyas yapılan meselelerin "ana" ve "temel" noktalarda aynı olması gerektiğidir. Yani, bir meseleyi kıyaslarken, her iki durumun da ortak özellikleri olması gerekir. Mesela, bir dinî hükümle ilgili kıyas yapılacaksa, her iki durumun da aynı hukuki bağlamda olması gerekmektedir. Aksi takdirde, "Ben şunu da şöyle yapabilirim" diye düşünmek bizi yanlış sonuca götürebilir.
3. Ayet veya Hadise Dayanmalı

Dinî kıyas yaparken, temel kaynaklar olan Kur'an veya Hadis'e dayandırılmak zorundadır. Yani, kıyas yapılacak meselenin arkasında sağlam bir dini dayanak olmalıdır. Kendi kafamızdan bir kıyaslama yapmak, kıyasın esasına aykırıdır. Bu yüzden, "Bence bu, o hadise çok benziyor!" gibi bir yaklaşım, dinî kıyas yaparken bizi yanlış yönlendirebilir.

Erkeklerin Stratejik Kıyas Anlayışı: Hedefe Yönelik Bir Yaklaşım

Erkeklerin kıyas yaparken daha çok "stratejik düşünme" eğiliminde olduklarını gözlemleyebiliriz. Yani, "Bu kıyas bana nasıl fayda sağlar?" sorusu genellikle akıllarındadır. Erkekler, genelde çözüm odaklı oldukları için kıyas yaparken, hemen “bu iki şeyin farklı özellikleri nelerdir?” gibi soruları sorgularlar. Dini anlamda kıyas yaparken de, "Bunları nasıl daha verimli kullanırım?" diye düşünmeleri olağandır.

Örneğin, bir erkek, kıyas yaparken "Benim yaşadığım bu durumu, geçmişteki bir hadis ile kıyaslarsam, bu durumdaki doğru çözümü nasıl bulabilirim?" gibi düşünür. Bu düşünce biçimi, daha çok “yol haritası” çıkarma şeklinde işler. Bu da kıyasın, onlara daha çok çözüm sağlayacak şekilde kullanılmasını sağlar.

Kadınların Empatik Kıyas Yaklaşımı: İlişkileri Güçlendiren Bir Perspektif

Kadınlar ise kıyas yaparken daha empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım benimseyebilirler. Kıyas yaparken sadece benzerlikler üzerinden değil, karşı tarafın nasıl hissedeceğini ve sosyal etkilerini de göz önünde bulundururlar. Kadınlar, kıyas yaparken genellikle, “Bu durum, başkalarını nasıl etkiler?” sorusuna da odaklanır.

Dini kıyaslama yaparken, kadınlar, "Bu durumu, toplumsal değerlerimizi gözeterek nasıl ele alabiliriz?" gibi bir soruyu sorarlar. Mesela, kadınlar için bir dini meseledeki kıyas, "Bu kıyaslama, toplumu daha uyumlu hale getirir mi?" sorusuyla da ilgili olabilir. Bu bakış açısı, daha çok insan odaklı ve toplumsal ilişkileri dikkate alan bir yaklaşım geliştirmelerini sağlar.

Kıyasın Zorlukları: Ne Zaman Yanlış Yola Sapanız?

Kıyas yaparken en önemli risklerden biri, yanlış bir benzerlik veya bağlam üzerinden yapılacak kıyaslamadır. Kimi zaman, belirli bir konuyu başka bir şeyle kıyaslamak için aceleci bir yaklaşım sergileyebiliriz. Ancak bu, doğru sonuçlar üretmeyebilir. Örneğin, dini bir konuda yapılan kıyaslamada, kaynakların eksik veya yanlış anlaşılması, tamamen yanlış sonuçlar doğurabilir.

Sonuç: Kıyas, Bir Sanattır!

Sonuç olarak, kıyas yapmanın şartları oldukça önemlidir. Bu şartlara uymadan yapılan kıyaslar, bizi yanıltabilir ve yanlış sonuçlara yol açabilir. Hem erkeklerin çözüm odaklı, hem de kadınların empatik bakış açıları, kıyas yapma sürecinde farklı ancak tamamlayıcı rollere sahiptir. Kıyas, doğru şartlar altında kullanıldığında, bir tür dini ve ahlaki rehberlik sağlar. O yüzden bir dahaki sefere kıyas yaparken, "Bu kıyas doğru mu?" diye sormayı unutmayın! Kıyas yaparken temel şartları göz ardı etmeyin, yoksa bir yanlış adım sonrası başınızı belaya sokabilirsiniz!