Pfizer patronu Bourla ile kısa mesajlar vardı

Nicea

New member
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pfizer CEO'su Albert Bourla ile kısa mesaj alışverişinde bulundu: AB Komisyonu avukatı bunu Cuma günü Lüksemburg'daki AB mahkemesi önünde itiraf etti. Politico'ya göre Paolo Stancanelli, von der Leyen ile Bourla arasında kısa mesaj alışverişinde bulunulduğunu “inkar edemeyeceğini” söyledi. Ancak bunlar Komisyonun politikasıyla “ilgili olmadığı” için, Komisyon “mesajları hiçbir zaman almadı, bu nedenle bunların ne kadar süredir var olduklarını veya hala var olup olmadıklarını size söyleyemeyiz”. Stancanelli, “Pfizer başkanı ile CEO'su arasında esaslı aşı sözleşmeleri müzakereleri yapıldığına ilişkin haberlerin hiçbir zaman var olmadığını” söyledi. AB Komisyonu'nun bu sonuca nasıl vardığı belirsiz: Haber bilinmiyorsa bile, avukatın anlattığı içeriğe ilişkin mesajların hiçbir zaman var olmadığını bilen avukatın nereden geldiği de belirsizliğini koruyor.

Mahkeme tarafından sorgulanan avukat, mesajların hâlâ von der Leyen'in cep telefonunda olup olmadığını söyleyemedi.

Duruşmanın odak noktası, içeriğin Komisyon'un belge yönetim sistemine kaydedilmesini gerektirecek kadar önemli olup olmadığı ve bu nedenle Komisyonun gazetecilere metinlere erişim hakkı verip vermemesi gerektiği sorusudur. Von der Leyen, New York Times ve eski Brüksel büro şefi Matina Stevis-Gridneff'in açtığı sözde “Pfizergate” davasında kendini savunuyor. Şu ana kadar hakimler, kısa mesajların varlığı ve içeriğinin yayınlanmasını gerektirecek kadar önemli olup olmadığı konusunda komisyonu sorguladı.

New York Times'a göre bu ancak kısa mesajların kamuya açıklanmaması durumunda öğrenilebilir. Duruşmada Bourla ile yapılan bir gazete röportajının metni okundu. Bourla şunları söyledi: “Onun (von der Leyen) bilmek istediği bir konu varsa ve ben de onların endişeleri olup olmadığını bilmek istedim. Tartışmamız gereken bir şey olduğunda mesajlaştık.”

AB Komisyonu ise yazılı savunmasında, metinlerin “geçici” olmayan “önemli bilgiler” içermesi veya takip veya takiple sonuçlanması durumunda “belge yönetim sistemine kaydedileceğini” yazdı. Komisyonun veya onun departmanlarından birinin eylemi onlara yol açtı veya gerekli kıldı. O zaman halk da erişim talebinde bulunabilirdi.

Davayla ilgili kararın birkaç ay içinde çıkması bekleniyor.