SİMÜLASYON TIRINDA DEPREMİ YAŞADILAR

celikci

Active member
SİMÜLASYON TIRINDA DEPREMİ YAŞADILAR
Kütahya’da öğrenci ve vatandaşlar, Türkiye’de yaşanmış büyük depremlerin canlandırıldığı AFAD’ın simülasyon tırında hem teorik hem pratik eğitim aldı hem de deprem korkularını yenmeye çalıştı.

Kütahya AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, Zafer Meydanı’ndaki simülasyon ve eğitim tırında ilk ve ortaokul öğrencileri ile vatandaşlara, deprem korkularını yenmek amacıyla deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklarla ilgili teorik eğitim verdi.
Teorik eğitim sonrası ekiplerce AFAD’ın deprem simülasyon tırında 7,4 şiddetindeki İzmit depremi ve 6,7 şiddetindeki Van depremi canlandırılarak, tıra bindirilen öğrenci ve vatandaşlara hem pratik eğitim verildi hem de deprem korkularını yenmeleri sağlanmaya çalışıldı.
Deprem simülasyon tırında incelemelerde bulunan Vali Ali Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremlerin hem insanlığın hem de Türkiye’nin sorun alanlarından biri olduğunu belirtti.
AFAD başkanlığının kurulduğu günden itibaren afetlere hazırlık kapsamında çok ciddi çalışmalarının olduğunu dile getiren Çelik, şunları söyledi:
“Bugün burada AFAD başkanlığımızın hazırlamış olduğu deprem simülasyonu ve eğitim tırı ile özelikle çocuklarımızı, gençlerimizi ve Kütahyalılarımızı depremin en temel safhalarından olan afete hazırlık kapsamında eğitimde buluşturmuş olduk. Bu konuda AFAD başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Bizlere düşen depremler kaçınılmaz olgular ve bunlara karşı hazırlıklı olmalıyız. Deprem esnasında ne yapmamız gerekiyor. Bunları bilinçli seviyemizi artırarak bu mücadeleye destek vermeliyiz. Özellikle Kütahya açısından da 1970 yılında Gediz depremi Kütahya ve çevre iller açısından en önemli afet olarak zihinlerimizde ki alanlardan biri. O sarsıntının şiddetini sürekli hissettiklerini 1 ay evlerini giremediklerini büyüklerimizden defalarca duymuşuzdur. Çok fazla insanımızda maalesef hayatını kaybetti. Bütün depremde kaybettiğimiz insanlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Hiçbir can kaybımız olmaması için depremle yaşamaya depreme hazırlıklı olmalıyız.”
İç İşleri Bakanlığının 2021 yılını “Afetlere Hazırlık Yılı” ilan ettiğini de hatırlatan Çelik, “Kütahya açısından da en temel kampanyası da eğitim. AFAD il Müdürlüğümüzün koordinesinde tüm milli eğitim, üniversite gibi kurumlarla iş birliği içerisinde afet eğitimlerine başladık. Şu ana kadar yedi bin insanımızın eğitimini gerçekleştirdik. Bu süreçte de devam edecek temel hedefimiz üç yüz bin rakamı. Üç yüz bin kişiye ulaşacağız bu yılsonuna kadar. Bu anlamda bütün Kütahyalıların afetlere hazırlıklı olması kapsamında yapılması gerekenleri 15 dakikasını ayırarak internet ortamında bilgilenmelerini ve bunu içselleştirmelerini, davranış biçimi haline getirmeleri için çağrımız var, temennimiz var ve beklentimiz var.” diye konuştu.
İç İşleri Bakanlığının 2021 yılını “Afetlere Hazırlık Yılı” ilan ettiğini de hatırlatan Çelik, bu kapsamda Kütahya’da yedi bin kişiye eğitim verildiğini, yılsonuna kadar da 300 bin kişiye eğitim vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
AFAD İl Müdürü Ahmet Ali Artun ise tüm Kütahyalıları depremi tecrübe etmeleri için, yarın akşama kadar kentte bulunacak simülasyon tırına beklediklerini söyledi.
Simülasyon tırına binen öğrenciler de yaşadıkları ve hissettiklerini anlattı.
RAMAZAN DOĞAN

The post SİMÜLASYON TIRINDA DEPREMİ YAŞADILAR first appeared on Medya Kütahya.

medyakutahya.com Adresinden Alıntıdır.