Uzmanlar, Altın Fiyatının Geleceğini Yorumladı: İşte Tahminler!

Tr52Tr

New member
Bitcoin, yeni altın mı? Dünyanın önde gelen altın otoritelerinden ikisine göre olmasa da kripto para ünitesinin yükselişi, yardım edemedikleri, lakin bildikleri bir fenomen. Bitcoin, yaklaşık %133 artış kaydederken, sarı metal yaklaşık %4 düşüş gördü. ötürüsıyla kripto para, bugüne kadar altını değerli ölçüde geride bıraktı. Kriptokoin.com olarak, uzmanların karşılık arayışlarını okuyucularımız için hazırladık.

“Altın ve kripto paralar piyasada keyifli bir biçimde birlikte bulunabilirler”

Uzmanlar, yatırımcıların yükselen enflasyona karşı bir tedbir olarak altın yerine Bitcoin’i seçip seçmediklerini sorguluyor. Lakin dünyanın en büyük altın takviyeli borsa yatırım fonunun gerisindeki stratejist farklı düşünüyor. State Street’in SPDR ETF’lerinin baş altın stratejisti George Milling-Stanley Pazartesi günü verdiği bir demeçte şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu iki varlığın piyasada pek memnun bir biçimde bir ortada bulunmasının çok mümkün olduğunu düşünüyorum. Zira büsbütün farklı işler yapıyorlar.

Dünyanın fizikî altınla desteklenen en büyük ETF’si olan SPDR Gold Trust (GLD), halka açık piyasalardaki 17. yılına 18 Kasım’da girecek. 2021′de yaklaşık %4,5 düşüş ve 2004 lansmanından bu yana yaklaşık %281 arttı. George Milling-Stanley’in yorumu şu istikamette:

Yatırımcılara altının tarihi vaadi her vakit iki istikametli olmuştur: Birincisi, uzun vadede (ve bunu vurguluyorum, uzun vadede) altın getirilerinizi güzelleştirebilir ve beraberinde oynaklığınızı azaltmaya da yardımcı olabilir.

George Milling-Stanley’e göre, altın epeyce uygun bir enflasyondan korunma aracı

Stratejiste nazaran, altın, daha uzun müddetler boyunca riske nazaran ayarlanmış getirileri düzgünleştirme konusunda bir geçmişe sahip olsa da “herhangi bir varlık tahsisatçısının kutsal kâsesi”dir. George Milling-Stanley, dijital paraların daha fazla risk taşıdığını, oynaklığı artırdığını ve getirileri çoklukla şiddetli kısa vadeli dalgalanmalarına tabi kıldığını belirtiyor. Bu niçinle stratejist, kalıcı enflasyonun altını büyük olasılıkla yine lehte çekeceğini söylüyor:

Altın, enflasyonun yılda %5′in üzerinde olduğu aylarca demek istediğim, daima yüksek enflasyon devirlerinde satın alma gücünün fazlaca yeterli bir koruyucusudur. En son 1970′lerde sürdüğünü gördüğümüz bu çeşit devirlerde altın, yılda yaklaşık %16′ya muadil yıllık sermaye değerlemesi yahut yaklaşık %11′lik bir gerçek getiri sağladı. Şu anda, herkes bize bunun süreksiz olduğunu, geçeceğini söylerken, tahminen üç yahut dört aydır %5 civarında bir enflasyon yaşıyoruz. Bu yüzden altının çabucak hemen bu enflasyon sayılarına karşılık vermemesine hiç şaşırmadım.

Will Rhind: İnsanların Bitcoin ve kripto para satın almasının sebebi çok spekülatif

GraniteShares’in kurucusu ve CEO’su Will Rhind da vermiş olduğu röportajda, Bitcoin ve başka dijital varlıkların altından bir ölçü sermaye çekiyor olabileceğini, lakin bunun enflasyona karşı başarılı bir biçimde korunmalarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını söylemek için çabucak hemen epey erken olduğunu söylüyor.

ETF Veritabanına nazaran, GraniteShares Gold Trust (BAR), idare altındaki varlıklar açısından piyasadaki beşinci en büyük altın ETF’si ve bu yıl da yaklaşık %4 oranında paha kaybetti. Will Rhind, şu değerlendirmesini paylaşıyor:

Bitcoin ve öteki kripto para ünitelerinin piyasa bedeli ile muhakkak sermaye çekiyorlar. bir daha de altın piyasasından sermayeyi ne ölçüde çekeceklerini bilmiyorum. İnsanların şu anda Bitcoin ve kripto para satın almasının sebebi çok spekülatif. Bu büsbütün riskli bir durum. Bana bakılırsa daha az müdafaa sağlıyor. İnsanların bu noktada altın almasının sebebi epeyce daha korunmaya yönelik. Enflasyon öyküsü etrafında. Bu, sermayenin yahut satın alma gücünün uzun vadeli korunmasıyla ilgili.

Bu ortada altın fiyatları, Çalışma Bakanlığı’nın Ekim ayında üretici fiyat endeksinin yıllık bazda %8,6 artarak 10 yıldan fazla bir müddetnin en yüksek yıllık oranı olduğunu bildirmesinin akabinde Salı günü iki ayın en yüksek düzeylerine yakın seyretti.