Berlin Girişimcisi Doğu Almanlar için kota öneriyor

Nicea

New member
Almanya'nın en genç denetim kuruluydu, en çok satanlara asla erkeklere sormadığınız sorular hakkında yazdı – ve Batı Alman şirketlerinin tepesindeki birkaç Doğu Alman kadından biri. Röportajda Fränzi Kühne, siyaset ve iş dünyasında çifte standartlar, Doğu Almanlar için bir kota, Friedrich Merz ve Annalena Baerbock'un neden erkek meslektaşlarından daha zor olduğunu anlatıyor.

Bayan Kühne, Batı Alman şirketlerinin yönetim pozisyonlarındaki birkaç Doğu Alman kadın arasında. Bugün neden hala bu kadar nadir?

Kendimi sürekli olarak düşünmüyorum: Ben Doğu Almanıyım, ben bir kadınım, gençim. Ama elbette diğerleri beni tam olarak bu stereotiplerde algılar. 1983'te doğdum, dönüm bir çocuk ve bu nedenle Doğu Almanca'da tam olarak sosyalleşmiyor. Yine de, ailemin o zamanlar geri dönüşü ile nasıl başa çıktıklarını çok şekillendirdi: Açık ve pozitif, içinde bir şans gördüler. Bu tutumu devraldım – girişimciler için olumlu değişiklikleri kabul etmek bugün çok önemli. Sayısallaştırma, üretim değişikliği, iklim değişikliği ve Ukrayna salgısı gibi polikozlar muazzam bir değişim yeterliliği gerektirir. Bu tam olarak Doğu Almanların bir avantajı bile olabilir çünkü derin ayaklanmalar yaşadılar.

Kariyerlerinde kökenlerinin rol oynadığı, belki de olumsuz durumlar var mıydı?

Şahsen daha az deneyimledim. Ama elbette bu önyargıları iyi biliyorum. Babam sık sık bana aşamalarda durmayı, kendimi satmam için sunmam gerektiğini söyledi çünkü Batı Almanlar bunu daha iyi yapabilirdi. Bana Yetişkin Eğitim Merkezi'nde bir sunum kursu bile verdi, ama utangaçtım ve cesaret edemedim. Sadece yıllar sonra haklı olduğunu anladım. Bugün kendinizi güvenle sunmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu, Batı Almanların çocukluktan daha fazla verilebileceği bir yetenek.

Çeşitliliğin ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar vurguluyorlar – aynı zamanda Doğu Almanları takımlara entegre etmeyi de içeriyor mu?

Evet, kesinlikle. Geri dönüş geldiğinde, o sırada birçok hata yapıldı. Gerçekten entegre etmek istemedin, daha çok Doğu Almancasına çok şey koydu. Bu hala hissettiğimiz yara izleri bıraktı. Bu nedenle birçok Doğu Alman duyulmaz ve geride kalmaz. Bu, bugün uğraşmamız gereken geçmişte büyük bir başarısızlık. Doğu Alman perspektifleri, özellikle karar verme pozisyonlarında değerlidir. Doğu Almanlar bugün acilen ihtiyaç duyduğumuz deneyimler yaşadılar: derin sosyal değişikliklerle uğraşmak. Çeşitli perspektifler, özellikle birlikte iyi çözümler bulmak için kriz zamanlarında vazgeçilmezdir.

Edding Grubu

Muhatap için:

Fränzi Kühne (1983'te Doğu Berlin'de doğdu) girişimci, dijital uzman ve yazardır. 2008 yılında Almanya'daki ilk sosyal medya ajansını TLGG'yi kurdu. 2017 yılında 34 yaşında Almanya'da listelenen bir şirketin en genç denetim kurulu olarak seçildi – Freenet AG'de. 2022'den beri Edding AG'de baş dijital memurdur. Kühne, Allbright Vakfı da dahil olmak üzere yönetim düzeylerindeki çeşitliliğe kendini adamıştır ve “Asla Ne Sorulmadığı: Yine de Soruyorum” kitabını yayınladı.

Aslında bir kota takipçisi değiller, ama yine de onları destekliyorlar çünkü aksi halde işe yaramıyor. Doğu Almanlar için de kotaya ihtiyacımız var mı?

Maalesef evet. Onlarca yıldır, kadınlar için kota 2015'te gelene kadar kadınları tanıtmak söz konusu olduğunda hiçbir şey olmadı. Her yerde yönetim pozisyonları için aniden uygun kadınlar bulundu. Bu gösterir: sadece bir yardım olsalar bile kotalar çalışır. Yapılar sürdürülebilir bir şekilde değişene kadar onları bir tür koltuk değneği olarak görüyorum. Bunu Doğu Almanlar için de görüyorum. Doğu Almanca için hükümet ve iş dünyasında bir kota mantıklı olacaktır, çünkü baskı olmadan çok az şey var.

Yeni federal hükümet neredeyse üç bakana sahip bir Doğu Alman oranı uyguladı, ancak kabinede önemli ölçüde daha az kadın var. Friedrich Merz burada daha tutarlı olur muydu?

Klasik cevap her zaman: yetkinlik karar verir. Ama yaşlı erkekler daha yetkin mi? Zorlu. Ekonominin Thomas döngüsünden, Hans döngüsünden siyasetten bahsettiği bir desen var. Kararları tahmin edilebilir olan benzer kişileri otomatik olarak ararsınız. Bu yüzden çeşitliliğe ihtiyacımız var. Tabii ki, onu daha yorucu ve rahatsız ediyor, ancak tam olarak daha iyi sonuçlar yaratan şey bu. İnovasyon öngörülebilir kararlardan değil, farklı bakış açılarından ve açık tartışmalardan kaynaklanmaktadır.

Kadınlar neden hala erkeklerden daha fazla zorlanıyor?

Çünkü kadınlar genellikle kendilerini daha fazla kanıtlamak zorundadırlar. Erkekler işe alınır ve otomatik olarak yetkin olduklarını varsayarsınız. Öte yandan kadınlar her zaman bu yeterliliği kanıtlamak zorundadır. Bunu başka bir şekilde görebilirsiniz: Bir kadın en üst sıraya girdiğinde, genellikle yetkinliğini kanıtlamıştır. Kadınlar daha güvenle görünmeyi öğrenmelidir – tıpkı erkeklerin her zaman yaptığı gibi. Erkekler çok büyük iki sayı olan ve içine büyüyen ayakkabılar giyiyorlar. Kadınlar bu benlikten öğrenebilirler.

Eski Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümet deneyimi eksikliğinden dolayı özellikle keskin bir şekilde eleştirildi. Performansınızdan bağımsız olarak: Bir erkeğe aynı durumda zor bir şekilde yaklaşılacağını düşünüyor musunuz?

Bu doğru: Annalena Baerbock, başlangıçtan itibaren erkek meslektaşlarından daha sert eleştirildi. Merz'in kendisi eyalet düzeyinde operasyonel bir devlet ofisi yoktu, ancak şansölye oldu. Ama neredeyse hiç tartışılmadı. Öte yandan, kadınlarda, Baerbock'un elbisesi gibi küçük meseleler büyük bir konu haline getirilir. Bu sadece saçma değil, aynı zamanda son derece verimsiz.

“Erkekler asla sorulmadı: Hala Soruyorum” kitabı bir ayna en çok satanıydı. Bugün Friedrich Merz'e hangi soruyu sorarsınız?

Ona tam olarak sadece kadınlara ne sorulduğunu sorardım: Rolunda her zaman ciddiye alınıyor mu? Genç erkekler için rol modeli işleviyle nasıl başa çıkıyor? Aksi takdirde sürekli olarak sorulan sorulara nasıl tepki verdiğini görmek heyecan verici olurdu.

Edding Group'ta Baş Dijital Görevlisi olarak: Yeni Dijital Bakan Carsten Wildberger'den ne bekliyorsunuz?

İlk başta Wildberger'in ekonomiden gelmesi ve pratik dönüşüm deneyimine sahip olmasının iyi olduğunu düşünüyorum. Sonuçta, devletin temel bir dönüşümü ile ilgilidir. Bu nedenle ona güven vermek istiyorum.

Bir girişimci olarak, politikacıdan en iyi şekilde ne istiyorsunuz?

Daha az bürokrasi, daha basit izinler ve inovasyona açık yatırımlar. Aynı zamanda, Edding grubundaki siyasete sürekli bakmıyoruz. Şirketimizi dirençli kurmaya ve geleceğe uygun hale getirmeye odaklanıyoruz – özellikle dijitalleştirme ve yeni iş modelleri. Politika çerçeveyi geliştirebilir, ancak uygulama nihayetinde bizimle.

Berlin-Marzahn'da yaşıyorsun ama Schleswig-Holstein'da çalışıyorsunuz. Asla kalıcı olarak batıya taşınmak istemedin mi?

Hayır, bu asla bir seçenek değildi. Berlin'de doğduğunuzda, diğer tüm Alman şehri çok küçük hissediyor. Doğu Berlin'i hiç terk etmedim. Neyse ki, işe gidip gelme, en azından modern dijital olasılıklar sayesinde çok iyi çalışıyor. Uzaktan çalışma Edding'de uzun süredir standart olmuştur.

Berlin'i onlar için bu kadar özel yapan nedir – özel ve profesyonel olarak?

İnsanların, kültürlerin ve perspektiflerin çeşitliliği. Berlin büyük bir şehirde birçok küçük köy gibi hissediyor. Tam olarak bu çeşitlilik yenilikler ve yeni başlayanlar için bir üreme alanıdır. Berlin çeşitliliği bana her gün özel ve profesyonel olarak ilham veriyor.

Birçok insan bugün çeşitliliği reddediyor çünkü korkuları göçle birleştiriyorlar. Sizce, bununla başa çıkmanın doğru yolu nedir?

Polemik ve bölünme yerine karşılaşmaları ve değişimleri teşvik etmeliyiz. İnsanlar şahsen tanışma ve dinleme fırsatlarına ihtiyaç duyarlar. Doğrudan temas korkuları azaltır ve perspektifleri değiştirir. Siyaset, iş ve her birey bundan eşit derecede sorumludur. Ancak, siyaseti azaltmak kesinlikle yeterli değil. Şirketler ve her birey, demokrasi ve çeşitlilik için tutum göstermeli ve aktif olarak çalışmalıdır.

Kısa bir süre önce, büyük bir AFD müşterisi yorum yaparsa şirketinizin nasıl tepki vermesi gerektiğini bilmediğinizi söylediniz. Bir girişimci olarak bu tür ortaklarla veya çalışanlarla uğraşmada sınırlar nereden çekiyorsunuz?

Bir Edding grubu olarak, bazı siyasi partiler için bir pozisyon almıyoruz, ancak özellikle azınlıklar ve yetersiz gruplar için demokrasi, hoşgörü ve insan hakları söz konusu olduğunda açıkça bir pozisyon alıyoruz. Bu tolerans kültürünün (sorumlu bir arada bulunma değerine göre “gerçekten şefkatli”) Edding Grubu içinde korunmasını sağlamak istiyoruz.

Bu nedenle odak noktamız, bizi belirli siyasi görüşlere karşı konumlandırmak yerine olumlu değişiklikler ve temel değerlerimiz için daha fazla çalışmaktır. Aynı zamanda, Bautzen'deki üretim alanında da tüm çalışanlarla yoğun diyaloglarımız var. Ahlakileştirmek yardımcı olmaz – karşılaşma, diyalog ve net bir tutum çok önemlidir. Bölünmeyi daha da derinleştirmek yerine köprüler kurmamızın tek yolu budur.

Konuşma için teşekkürler.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazmaktan çekinmeyin! letter@Haberler