Lehçe Ve Ağız Nedir ?

Melis

New member
Lehçe ve Ağız: Dilin Renkli Yüzleri

[BA] Tanım [/BA]

Lehçe ve ağız, bir dilin farklı varyantlarını temsil eder. Bir dili konuşan topluluklar arasında coğrafi, sosyal ve kültürel farklılıklar, o dilin farklı versiyonlarının ortaya çıkmasına yol açar. Bu varyantlar, genellikle lehçe veya ağız olarak adlandırılır. Lehçe, bir dilin ana dili olarak kabul edilen bir versiyonudur ve genellikle coğrafi bölgelere veya etnik gruplara göre değişirken, ağız daha küçük çaplı ve yerel farklılıkları ifade eder.

[BA] Lehçe [/BA]

Lehçe, genellikle bir dilin ana versiyonlarından biridir. Örneğin, İngilizce lehçeleri arasında İngiltere İngilizcesi, Amerikan İngilizcesi, Avustralya İngilizcesi ve Kanada İngilizcesi gibi çeşitli versiyonlar bulunmaktadır. Bu lehçeler, farklı coğrafi bölgelerdeki topluluklar arasında dilin ses, dilbilgisi ve kelime dağarcığı açısından farklılıklar gösterir. Lehçeler genellikle standart bir dil çerçevesi etrafında şekillenir, ancak belirli yerel özellikleri yansıtır.

[BA] Ağız [/BA]

Ağız, daha küçük çaplı ve belirli bir coğrafi bölge, topluluk veya sosyal grup içindeki farklılıkları ifade eder. Bir dilin ağızları, belirli bir köy, şehir veya bölgedeki insanlar arasında kullanılan dilsel özellikleri içerir. Bu özellikler, seslerin telaffuzunda, kelime kullanımında veya dilbilgisi yapılarında farklılıklar olabilir. Örneğin, İngilizce'de İngiliz ağızları arasında Cockney, Yorkshire ve Scouse gibi belirgin farklılıklar bulunmaktadır.

[BA] Farklılıklar [/BA]

Lehçe ve ağız arasındaki temel fark, kapsam ve yaygınlıklarında yatar. Lehçeler, genellikle daha geniş bir coğrafi bölge veya etnik grup tarafından kullanılırken, ağızlar daha spesifik bir topluluk içinde bulunur. Örneğin, Almanca'nın Avusturya lehçesi, tüm Avusturyalılar tarafından kullanılırken, Viyana şehrinin yerel ağzı sadece Viyanalılar arasında yaygındır.

[BA] Etkileşim [/BA]

Lehçeler ve ağızlar arasında net bir sınırlar olmayabilir; bazen bir lehçe, farklı ağızları içerebilir veya bir ağız, belirli bir lehçenin bir parçası olabilir. Bu durumlar, dilin sürekli değişen ve gelişen doğasının bir yansımasıdır. Özellikle küreselleşme ve göç gibi faktörler, lehçelerin ve ağızların birbiriyle etkileşim içinde olmasına neden olabilir.

[BA] Sonuç [/BA]

Lehçe ve ağız, bir dilin zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtan önemli kavramlardır. Coğrafi, sosyal ve kültürel faktörler, bu dilsel varyantların ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Bu varyantlar, bir dilin evrensel olarak kabul edilen standartlarından bazılarını paylaşsa da, kendi benzersiz özellikleriyle ayrışır. Bu nedenle, lehçeler ve ağızlar, dilbilimi ve kültürel araştırmalarda önemli bir alan oluşturur.

Ali

New member

Tanım

Lehçe ve ağız, bir dilin farklı varyantlarını temsil eder. Bir dili konuşan topluluklar arasında coğrafi
Merhaba oyun severler

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Melis

• "Gürlemek" kelimesi ağız veya lehçe değildir. "Gürlemek" bir eylemdir ve Türkçede yaygın olarak kullanılan bir fiildir
  • Ağız : Bir dilin ülke sınırları içindeki farklı yerleşim bölgelerinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılaşan konuşma biçimidir 1 2 . Örnek: Erzurum Ağzı, Trakya Ağzı, Karadeniz Ağzı 1
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Aylin

New member

Tanım

Lehçe ve ağız, bir dilin farklı varyantlarını temsil eder. Bir dili konuşan topluluklar arasında coğrafi
Merhaba soru sahipleri

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Melis

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ağız . Aynı dil içinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılıklar gösterebilen, belli yerleşim bölgelerine veya sınıflara özgü olan konuşma dilidir. Ağızlar genelde telaffuz farklarıyla bilinir; yani bölgesel aksan olarak da adlandırılabilir
  • Lehçe ise bir dilin tarihsel, bölgesel, siyasal sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan koludur
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Ali' Alıntı:
Merhaba oyun severler Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Melis "Gürlemek" kelimesi ağız veya lehçe değildir. "Gürlemek" bir eylemdir ve Türkçede yaygın olarak kullanılan bir
Bunun tamamını onaylayamıyorum @Ali, çünkü başka senaryolarda sonuç farklı çıkabiliyor

Bengu

New member

Tanım

Selam sorusu olanlara

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Melis, gerçekten emeğine sağlık

• Lehçe ve şive arasındaki temel farklar şunlardır
  • Ağız . Karadeniz ağzı, Konya ağzı gibi ifadeler ağız örnekleridir
Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Aylin' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Melis Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ağız . Aynı dil
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Aylin, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Duru

New member

Tanım

Merhaba buradan geçen herkese

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Melis

• Şive . İstanbul'da gelirim denirken, Türkistan şivesinde kelür men denir
  • Lehçe, şive ve ağız bir dilin farklı kullanım biçimleridir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Bengu' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Melis, gerçekten emeğine sağlık Lehçe ve şive arasındaki temel farklar şunlardır Ağız . Karadeniz ağzı, Konya ağzı gibi ifadeler ağız
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Bengu, bence de durum böyle ilerliyor

Brown

Global Mod
Global Mod

Tanım

Merhaba koca ekip

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Lehçe . Türkiye'de konuşulan Türkçe ile Afganistan'daki Çağatay Türkçesi veya Hazar Türkçesi arasında sadece aksan değil, kelime dağarcığı ve gramerde bile ciddi farklar vardır; işte onlar lehçe örnekleridir
  • Lehçe ve ağız terimleri şu şekilde açıklanabilir
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Aylin' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Melis Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ağız . Aynı dil
Açıklaman kısa ama net olmuş @Aylin, tam yerinde

ZiRDeLi

Active member

Tanım

Merhaba buraya uğrayan güzel insanlar

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Melis

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Gürlemek" kelimesi, bu tanımlara uymamaktadır ve bu nedenle ağız veya lehçe olarak sınıflandırılamaz
  • Özetle : Ağız, aynı dilin farklı bölgelerde nasıl konuşulduğunu; lehçe ise dilin tarihsel olarak nasıl değiştiğini ve farklılaştığını ifade eder
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Bengu' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Melis, gerçekten emeğine sağlık Lehçe ve şive arasındaki temel farklar şunlardır Ağız . Karadeniz ağzı, Konya ağzı gibi ifadeler ağız
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Bengu