Problem çözme becerisi ne işe yarar ?

Bengu

New member
[color=] Problem Çözme Becerisi: Strateji ve Empatinin Dengeyi

Bir akşam, içindeki kararsızlıkla birlikte kaybolmuş birini bulmak için küçük bir kasabanın sokaklarında yürüyordum. Adı Ela, kasabanın herkesçe tanınan öğretmeni. Bir gece, sevdiği bir öğrencisinin başına bir şeyler geldiğini öğrenmişti ve telaşla başkalarına yardım etmeden önce kendi kaybolan parçalarını çözmesi gerektiğini fark etmişti.

Ela'nın gözlerinde bir korku vardı, ama aynı zamanda bir çözüm umudu da vardı. Benimse çözüm odaklı yaklaşımım vardı. Yani her şeyin bir yolu vardı, sadece doğru stratejiyi bulmak gerekirdi. Ela ile karşılaştım, "Neredesin, Ela?" diye sordum. O an, çözüme ulaşmak için her biri farklı şekilde hareket eden iki kişiyi fark ettim: Ben, hızlıca plan yapmaya başlarken Ela, önce derin bir nefes alarak durumu anlamaya çalışıyordu.

Bazen, çözümün bulunması bir strateji gerektirse de, bazen de kalpten yaklaşmak gerekir. Peki, her iki yaklaşım da bir sorunu çözer mi? Gelin birlikte hikâyeye bakalım.

[color=] Kadın ve Erkek: Farklı Beceriler, Aynı Sonuç

Ela, kasabada tanınan bir öğretmendi. Bir sabah, okuldaki küçük bir öğrenci kaybolmuştu. Ebeveynleri endişelenmiş, öğretmenler tedirgin olmuştu. Ela, hemen öğrencisini bulmak için harekete geçti. Fakat, ilk yaptığı şey, kaybolan çocuğunun ailesiyle empatik bir konuşma yapmaktı. "Nasılsınız? Hissettiklerinizin ne kadar zor olduğunu anlayabiliyorum." diyerek, aileye yalnız olmadıklarını hissettirdi.

Ela'nın yaklaşımı, başlarda bana fazla zaman kaybı gibi görünmüştü. Ancak fark ettim ki, empati ve anlayış, gerçek anlamda çözümün temellerini atıyordu. Ela, kaybolan çocuğun ailesiyle kurduğu bu derin bağla, kasabadaki herkesi harekete geçirecek duygusal bir güven oluşturmuştu. Çocuk bulunduğunda, bu güvenin ne kadar önemli olduğunu anlamıştım.

Benim yaklaşımım ise tamamen stratejiydi. Neredeyse hiç vakit kaybetmeden, kaybolan çocuğun gittiği yerleri harita üzerinde işaretledim, potansiyel rotaları tahmin ettim ve ekibimi yönlendirdim. Doğrudan aksiyon alırken, bir yandan Ela’nın kurduğu güveni de gözlemlemeye çalışıyordum. Hedefim basitti: problemi çözmekti. Ancak Ela'nın yaklaşımının da aynı derecede etkili olduğunu sonradan fark ettim.

[color=] Toplumsal Dinamikler ve Problem Çözme

Ela’nın yaklaşımında, tarihsel olarak kadınların daha çok ilişki odaklı ve empatik bir problem çözme tarzına sahip oldukları gerçeği yatıyordu. Sosyal roller tarih boyunca kadınları çoğunlukla aileyi ve toplumu koruma, ilişki kurma ve insanlar arasında dengeyi sağlama gibi rollerle tanımladı. Bu, kadınların sorunları çözme şeklini de doğrudan etkiledi.

Erkekler ise genellikle çözüm odaklı düşünmeye teşvik edildi. "Problemi nasıl çözebiliriz?" sorusu, toplumsal cinsiyet normları tarafından daha çok erkeklerin düşünce tarzına uygun olarak vurgulandı. Erkekler, daha çok 'doğa' ve 'beyin' odaklı bir problem çözme yaklaşımı geliştirdi. Bu, problemleri hızla analiz edip çözüme kavuşturmak için mantıklı bir strateji oluşturmayı içeriyordu.

Ancak, bu iki yaklaşım birbirini tamamlayan farklı beceriler sunuyor. Ela, ilişkisel düşünme tarzıyla çevresindeki insanlar arasında güven yaratmayı başarmıştı. Ben ise çözümün, yapıcı ve stratejik bir eylemle daha hızlı elde edilebileceğini düşünüyordum. Sonuçta, bu iki beceri birleştiğinde güçlü bir çözüm ortaya çıkıyordu.

[color=] Problem Çözme Becerisinin Toplumsal Yansıması

Bir sorunu çözmek için kullanılan yöntemlerin toplumsal bağlamda nasıl şekillendiğini düşündüğümüzde, işin içine tarihsel bir bakış açısı da giriyor. Toplumlar geçmişte çoğunlukla erkekleri daha çok 'mantıklı' düşünmeye ve 'zor' sorunları çözmeye itmişken, kadınlar daha çok 'insan' sorunlarıyla ilgilenmeye teşvik edilmiştir. Ancak bu dinamikler değişiyor. Kadın ve erkeklerin toplumsal rollerinin dönüştüğü, empatik ve stratejik becerilerin daha dengeli bir şekilde kullanıldığı bir toplumda, her iki yaklaşım da hayati önem taşıyor.

Ela ve benim hikâyemizde olduğu gibi, toplumsal yapıların getirdiği farklılıklar bir problemi çözme yöntemini şekillendiriyor. Ancak bu farklılıkların güçlendirilmesi, daha etkin ve kapsayıcı çözümler ortaya çıkarabilir. Kadınların duygusal zekâları ve empatik becerileri, erkeklerin stratejik düşünme ve eyleme geçme becerileriyle birleştiğinde çok daha kapsamlı ve derinlemesine çözümler ortaya çıkmaktadır.

[color=] Sonuç: Birlikte Çözüm Üretmek

Ela'nın kasaba halkına sağladığı güven ve destek ile çözüm üretme becerisi, bana fark ettiğim bir gerçeği hatırlattı: Problem çözme becerisi sadece tek bir yaklaşımla sınırlı değildir. Kadınlar ve erkekler farklı düşünsel ve duygusal becerilerle donanmış olsalar da, birlikte çalışarak daha geniş bir perspektiften bakabilirler. Farklı bakış açıları ve beceriler birleştirildiğinde, her problem daha etkili bir şekilde çözülebilir.

Peki, sizce hangi beceriler bir problemi daha hızlı çözmek için daha önemlidir: strateji mi yoksa empati mi? Ya da belki her ikisinin birleşimi mi?